Oogsttuin de Plukheyde
Bestel in oogsttuin de Plukheyde

Groenten, kruiden en kleinfruit bestellen


Als deelnemer van de Plukheyde krijg je iedere week toegang tot het actueel assortiment plukrijpe seizoensproducten. Bestellen kan doorlopend, maar slechts tot 20u de avond voor je afhaalt én niet tussen donderdag 20 en zondagavond 22 uur. Dan plaatst boer Koen immers het aanbod voor de komende week online.

Kies in de bestellijst hieronder voor het basispakket en laat je verrassen door de boer OF stel volledig zelf je flex pakket samen. Je flex pakket kan daarbij ook bestaan uit het basispakket + zelf te bepalen extra’s. Koos je voor het basispakket abonnement, dan mag je slechts 1x/week bestellen, met een flex pakket abonnement mag je gerust 2x/week bestellen.

Afhaalmomenten: woensdag en vrijdag van 18u tot 20u30 en een bestelling voor vrijdag KAN ook zaterdagochtend van 9u tot 11u afgehaald worden


TOON ENKEL WAT BESCHIKBAAR IS

Basispakketten

Basispakket

Vanaf juni tot en met januari kiest de boer iedere week de nodige variatie op je bord.





Wat kan je verwachten in een basispakket? Seizoens gebonden variatie met minstens één of twee 'specialekes van de week'.  In een basispakket zitten steeds 7 porties groenten per aangesloten persoon + aardappelen als die er zijn. Ik match het aantal personen dat hoort bij jouw specifieke inschrijving en één portie ervan aanduiden is dus voldoende! Als je bv met 2 volwassenen en 1 kindje inschreef geef ik 1 paarse spitskool, 3 porties wortelen, 1 grote of 2 kleinere andijvies... mee. Doel is voldoende van elke groente voor jouw gezin om een week te vullen.





Ik zal voor de mensen die vast het basispakket kozen dit oogstseizoen ook steeds wat peterselie, stengelui, koriander, groene selder, look, ui, sjalot en cayennepeper oogsten en "aan de deur" van het afhaalpunt beschikbaar stellen. Die heb ik bijna jaarrond ruim beschikbaar en zie ik niet als aparte kook-, maar eerder een garneergroenten die ik dus niet in het basispakket stop, maar jullie dus wel wil/kan aanbieden!





Welke 7 groenten zitten er dan deze week (wk39) in het basispakket?  Paarse spitskool, ijsbergsla + rucola, Nieuw-Zeelandse spinazie, spaghetti pompoen, andijvie, wortelen, trostomaat & paprika + aardappelen.



Groe(n)tjes boer Koen


Koolgroenten

broccoli steel

Ik had graag iedereen deze week (wk45) broccoli kunnen aanbieden, maar heb woensdag bij de oogst gemerkt dat ik er net te weinig zal hebben. Vandaar dit alternatief!



Immers, de broccoli stelen van de exemplaren die ik gisteren afsneed zijn eigenlijk ook super materiaal om in de keuken te gebruiken en bevatten vaak nóg meer smaak dan de broccoli zelf!





1 portie = 1 steel, goed voor 1 persoon. Ben je met meerdere in je gezin, pas voor dit product dit aantal dan gerust toe.





PS er staat een tof receptje + mooi verhaal over de broccoli steel op onze blog zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=29


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool classic

na de droogte waarin ze zijn opgegroeid, zijn er enkele bloemkolen die zich na de regen toch hebben ontwikkeld.



Ik heb ze niet "gedekt" met bladeren > ze zijn zeker niet perfect wit, maar ze zullen wel smaken denk ik.





Bij bloemkool is 1 portie altijd = 1 stuk (goed voor 2 personen)


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool groen

Er zijn nog een 2tal allerlaatste nakomertjes zag ik tijdens de controle van de akker vandaag.



Ze zijn klein, maar met de vorst die er aankomt durf ik ze niet langer laten staan en lekker zullen ze zeker zijn :)





Bij bloemkool is 1 portie altijd = 1 stuk (nu klein, dus goed voor 1 tot 2)


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool oranje

Enkele keren per jaar voorziet de Plukheyde wat extra kleurvariatie op je bord.



Deze mooie donkergele (cheddar) bloemkool vind ik persoonlijk bij de mooiste en is verder even zacht van smaak als de witte...



Met de droogte komen de huidige reeks onregelmatig, daardoor zijn er deze week slechts een 10tal stuks plukklaar. Bestel daarom max 1 portie per deelnemerscode aub EN bestel je bloemkool, dan geen broccoli aub, dan kan ik er zoveel mogelijk deelnemers gunnen.





1p = 1 stuk goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool paars

Deze week (wk31) zijn er denk ik nog een 2tal nakomertjes van deze paarse bloemkool.



Deze paarse bloemkool, blijft paars na koken en je kan er dus leuke kleurencombinaties mee op tafel toveren :)





1p = 1 stuk, goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

boerenkool

Deze week (wk40 = begin oktober) eerste pluk van dit typische herfst- en winter koolblad.



Mooi donderkgroen gegroeid en normaal beschikbaar tot eind maart!





Receptjes: met dank aan Suzanne, Sabine en Inge, ook voor de foto's




  1. fijn snijden tot chips (zie ook foto), wassen en drogen !!, olie op spuiten, zout of kruiden naar keuze even (max 10 min, net voor bruin worden) de oven in op 180°C, klaar !

  2. Deze chips kan je ook verbrokkelen in verschillende soepen !!

  3. Mixen met banaan tot smoothie = lekker en gezond ontbijt !!!

  4. Blancheren en invriezen om stukjes van het bevrozen blokje af te snijden voor sporadisch gebruik is erg handig !!!!

  5. Fijn snijden en blancheren en stoven in room zoals je met spinazie zou doen... SUPER !!!!!





1p = 4 grote bladeren, goed voor 1 persoon


boerenkool paars

M'n plantgoedleverancier heeft per ongeluk één plant boerenkool paars gestopt in een koolrabireeks...



Wie dus (buiten het seizoen) nog es boerenkool wil eten, ga je gang



Bruikbaar in stooofscholtels, puree, quiche, ...





1 portie = 6 bladeren of een groeitop, zeker voldoende voor 1 persoon


Momenteel niet beschikbaar

broccoli

Ik heb verschillende broccoliroosjes gespot op een oudere reeks planten...





1 portie broccoli = 10 roosjes (goed voor 1 persoon)


Momenteel niet beschikbaar

broccolini rood sprouting

Ik verloor jammer genoeg heel wat broccoli aan wateroverlast én aan knaagdieren die de jonge koppen uitbeten vlak na aanplanten begin februari.



Gelukkig overleefde en deel en die planten beginnen nu in productie te komen. Door het hierboven vermelde verlies jammer genoeg niet voldoende om er iedereen te kunnen gunnen, maar ik pluk en verdeel zo eerlijk mogelijk wat kan.



Bestellen jullie ifv bovenstaande info max 1 portie per aangesloten persoon aub, ik spreid het beschikbare aanbod doorheen de week!



Broccolini rood sprouting is een broccolisoort die kleine paarse scheuttopjes maakt, een beetje vergelijkbaar met koolscheuten, maar dan vaster. Elk scheuttopje lijkt op een mini broccoli op een lang steeltje dat je zeker mee kan eten.



Een echte delicatesse in de wok!





1 p = 5 scheuttopjes (goed voor 1p)


Momenteel niet beschikbaar

koolscheuten

Groente van de maand maart!



Deze week (wk17 = eind april) voor het laatst beschikbaar, want met het warmere weer gaan ze snel bloeien en dan worden de steeltjes taaier...



Dit product ontstaat op palm- en boerenkool alsook spruitplanten en eind april zelfs op stekken van rode en witte kool die na de winter bijna einde productie zijn en door de lengende dagen + de stijgende temperaturen 'doorschieten' en dus bloemstengels vormen = koolscheuten.



De smaak is lekker zoet en het zijn erg krokante/sappige steeltjes waarvan het gebruik gaat van rauw in een slaatje, maar even goed perfect in je wok kan. Zelfs de bloemetjes zijn eetbaar en kunnen gewoon mee in de pot of meer nog, instaan voor extra garnituur vlak voor het opdienen!





Recepttip: http://madamezsazsa.blogspot.com/2014/03/lang-leve-de-kool-seg.html daaruit blijkt zowel heel lekker als verse knabbel, in slaatjes of in de wok!





1p = 8 bloeistengels (goed voor 1 persoon)


Momenteel niet beschikbaar

chinese kool

Mooi groot en frisgroen gegroeid!





1 portie = 1 stuk, minimaal goed voor 2 tot 3 personen





Recepttip: Gewoon lekker rauw fijngesneden of een klassieker in de wok!


koolraap rutabaga

De allerlaatste stuks van deze erg veelzijdige wintergroente! Bruikbaar in soep, stoofschotels, groentelasagna. Je kan er ook rosti's mee maken of ze raspen in slaatjes...



Bewaart ook super, zelfs na snijden, dus je hoeft niet alles in een keer te gebruiken! 





Recepttips: Maakt een soep wat dikker en 'flourig', koolraap is ook zeer geschikt voor stoven: snel klaar en zacht van smaak, of in combinatie met andere groenten zoals schorseneer, yacon, biet, wortel, raap, ... En last but not least, je kan er rosti's van maken, groentenvellen van snijden voor een lasagna of gesneden blokjes ervan combineren in tartiflettes.





1p = 1 stuk, goed voor 3 tot 4 personen


Momenteel niet beschikbaar

koolrabi paars

Deze week (wk40 = begin oktober) kunnen we starten met plukken in een nieuwe reeks paarse koolrabi



Paarse koolrabi groeit iets trager dan de witte en is daarom wat vaster van structuur...





Koolrabi is een heeel gezonde en ook lekkere groente die je op heel veel manieren kan klaarmaken! 





1 portie = 1 koolrabi (goed voor 2personen)


Momenteel niet beschikbaar

koolrabi wit

Deze week (wk40 = begin oktober) kunnen we starten met plukken in een nieuwe reeks koolrabi





Koolrabi is een heeel gezonde en ook lekkere groente die je op heel veel manieren kan klaarmaken! 





1 portie = 1 koolrabi (goed voor 2 tot 3 personen)


palmkool

We plukken al sinds begin september uit een mooi donkdergroen gegroeide reeks palmkool.



Het is een typische najaars- en winterse bladkool waarvan het gebruik vergelijkbaar is met dit van boerenkool. Toch is de smaak net anders én je hoeft slechts één centrale bladnerf te verwijderen voor het klaarmaken.



Recepttips 




  1. zie alle recepttips bij boerenkool !

  2. Pasta met venkel en kool (nieuwsbrief week 36 in 2022)





1 portie = 5 mooie&grote bladeren, zéker voldoende voor 1 persoon


raap classic

Nieuwe reeks waarin we eind september gestart zijn met plukken.



Erg mooi gegroeid, boterzacht en smaakvol.





Het gaat hier over de gewone keukenraap met een roodachtige kraag en witte neus. Lekker ouderwets van smaak voor de liefhebber.





1 portie = 3tal raapjes (goed voor 1 persoon)


raap geel

Nieuwe reeks waarin we eind september gestart zijn met plukken. Erg mooi gegroeid, boterzacht en smaakvol.



Gele raapjes zijn iets pittiger dan de classic wit/roze.





Recepttip: gewoon stoven en dan vlak voor het serveren nog wat luikse stroop of honing erbij en op een hoger vuurtje lichtjes carameliseren is echt zálig!





1 portie = 3 stukjes (gooed voor één volwassene)


raap wit

Beschikbaar sinds vorige week (wk19), mooi gegroeid, stevig vruchtvlees!





1 portie = 3 raapjes (goed voor 1 persoon)


Momenteel niet beschikbaar

rammenas blauer herbst und winter

Rammenas wordt ook wel eens winterradijs genoemd en blauer herbst und winter is een pittige soort met vrij grote en mooi blauwpaars gevormde knollen die verder wel 'gewoon' spierwit vruchtvlees hebben.



laatste weeken beschikbaar.





Recepttip: Heerlijk in stoofschotels, om soepen 'bij te kruiden' of te raspen in je slaatjes. Zou in dunne schijfjes op een bakplaat in de oven ook heerlijk carameliseren en dito smaken zegt Michael!


Momenteel niet beschikbaar

rammenas daikon Laurin

Heeft zichzelf beperkt gezaaid in een tunnel na er in zaad gestaan te hebben vorig jaar...Wel mooi gegroeid, ik oogst wat kan



Kan perfect in je slaatjes, soepen, stoofschotels of gewoon in blokjes met wat (selderij)zout als snack... Geschild helemaal niet scherp van smaak.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

rammenas daikon violet bravo

Violet Bravo daikon is een ovale soort winterradijs met een zachte, licht pittige en tegelijk bijna zoete smaak die je kan raspen of in schijfjes snijden voor al je slaatjes. Even goed als smaakmaker voor al je soepen en stoofschotels.



Met het mooie paarse vlees binnenin (foto midden) kan je bovendien mooie creaties maken...





1p = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

rammenas daikon Noir Long

Deze rammenas/daikon is het hele najaar langzaam biijven doorgroeien waardoor het ondertussen mooie 'lange radijzen met wit vlees en zwarte schil' zijn. Ze zijn ook vrij pittig. Zie foto rechts.





Recepttip: tof als schijfjes of geraspt in je slaatjes, zeker wanneer je de kleurtjes variëreert met paars en puur wit.





1p = 1 grote of 2 kleine stuks


Momenteel niet beschikbaar

rode kool

Er zijn nog enkele kleine rode kooltjes uit de zomerreeks, elk ervan is goed als portie voor één persoon. WIl je er klaar maken voor meerdere personen, bestel dan gerust meer porties!



Niet super groot, wel goed vast en lekker, zeker in een zomers slaatje!





Zomerrecepttip: erg lekker als slaatje gemarineerd in sinaasappelsap!





1 portie = 1 stukje (goed voor 1 persoon)


Momenteel niet beschikbaar

romanesco

Enkele absolute nakomers die na de droogte in de zomer met de regen van september toch een kool gevormd hebben.



Nogal onregelmatig en eerder geelgroen gegroeid door de speciale omstandigheden.



Romanesco is een mooie en erg lekkere koolsoort die in torentjes groeit, een soort kunstwerk van de natuur. Bovendien zacht van smaak en toch erg karaktervol alsook stevig van structuur. Eén van mijn favorieten onder de kolen...





1p = 1 stuk en goed voor 2 tot 3 personen.


Momenteel niet beschikbaar

Russian red kale

2021 was de eerste keer dat we deze bladkool teelden op de Plukheyde!



Russian red kale is een winterharde bladkool zoals boerenkool, maar met een rode nerf en gladder blad. Een ander belangrijk verschil is de zachtere en zoetere smaak.





1 portie = 12 (kleinere) bladeren


Momenteel niet beschikbaar

savooi classic

Er restten nog enkele kleinere exemplaren die toch stevig/vast én lekker zijn.



Erg lekker gestoofd met spekjes of rookworst.





1 portie = 1 stuk(je) (goed voor 2 personen)


Momenteel niet beschikbaar

savooi deadon

De allerlaatste kleinere exemplaren die toch stevig/vast én lekker zijn.



Savooi deadon is bij de doorwinterde Plukheyde deelnemer gekend als een zeer lekkere meerwaarde onder de herfst- en winterkolen.



Het is een kruising tussen de klassieke savooi en witte kool, daardoor zijn de bladeren minder geribbeld en de buitenste bladeren bovendien een mooie paarse kleur. De smaak is zachter en zoeter tov de classic en daarom zeker bij kinderen gesmaakt!





1 portie = 1 kool zeker goed voor 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

spitskool paars

Paarse spitskool is best wel speciaal en vooral lekker in koolsalades. Nog fijner/zachter van smaak dan rode kool, maar met een vergelijkbare kleur.





1 portie = 1 stuk goed voor 2 personen


Momenteel niet beschikbaar

spitskool wit

De laatste 8tal stuks uit een mooi gegroeide reeks, waar we al sinds mei uit plukken!



Klassieker: zacht van smaak, snel klaar. Recepttips: versnijden, blancheren en opstoven met flink wat boter en nootmuskaat. Bovendien snel klaar :) Ook erg lekker fijn versneden in een gemarineerde rauwe spitskoolsalade.





1p = 1 stuk, goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

spruitjes classic

Sinds eind maart zet ik de resterende spruitjes mondjesmaat en gespreid over de week in stock.



Er zijn er niet zoveel meer, maar als je het gevoel hebt dat je dit product nog weinig kon bestellen en het toch zeker nog es wil proeven, bestel dan gerust.



Laat in het andere geval de bestelkeuze aan anderen aub.





1 portie = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

paarse spruitjes

Beperkt beschikbaar!





Eigenlijk had ik planten gekocht waarvan ik had verwacht dat ze flowersprouts zouden produceren. Het bleken echter (erg traag groeiende) paarse spruitjes waarvan ik er sinds wk2 iedere week een 6tal porties kan aanbieden. Ze zijn iets bitterder dan de klassieke groene, wat dat betreft misschien minder kindvriendelijk...


Momenteel niet beschikbaar

witte kool

De laatste 2 stuks uit de zomerreeks.



Super om te combineren in de zomerse koolslaatje...





1p = 1 stuk goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

paksoy

1 random paksoy gespot die is opgekomen tussen de spinazie = foutje van de plantgoedleverancier dat wel tof is. Er komt veel meer Paksoy in de winter die we bewust planten en opgroeien tegen dan...



Paksoy is lekker in al je woks of groentensappen.





1 portie = 1 stuk, goed voor 2 personen


Momenteel niet beschikbaar

Bladgroenten

andijvie

Laatste reeks van dit oogstseizoen waaruit we eind september begonnen zijn met plukken. Een klekkere zomerse klassieker, maar zeker zo goed in een wat frisser najaar!



Recepttip: op 28//11/21 combineerde Jeroen Meus gestoofde andijvie met schorseneer en laagjespuree + kaassaus in de oven. Die probeerde ik zelf en was super.



In de lente en zomer zijn er natuurlijk geen schorseneren, maar andijvie kan ook heel eenvoudig fijngehakt en ongekookt verwerkt worden in een puree samen met een scheutje azijn, sjalot en een zachtgekookt eitje ... al is er ook de klassieker om andijvie goed uitgelekt/gedrukt na blancheren fijngehakt te serveren in witte saus, beetje bitterzoet, mmmmm!!





1p = 1 stuk goed voor 2 tot 3 personen


andijvie krul

Mooi en frisgroen gegroeide reeks krulandijvie.





Recepttip: Krulandijvie is best een veelzijdige groente. Je kan de jonge gele blaadjes rauw eten, bijvoorbeeld als salade met een vinaigrette en de oudere bladeren rondom de kern kan je verwerken in gerechten. Je kan ze koken in groentebouillon - niet te lang want dan wordt ze smakeloos -, stoven of als spinazie smoren. Andijvie (krul én plat) is trouwens ook een ideale groente om stamppot mee te maken.





1p = 1 stuk goed voor 2 tot 3 personen


knolselder

We zijn in september gestart met de oogst van de eerste knolselders!



Relatief dik gegroeid ondanks een heel droge zomer. We zijn daar in geslaagd dankzij regelmatige watergift via vloeidarmen en door ze wel 5x geschoffeld en gewied te hebben.





1p = 1 stuk, goed voor 2 personen


krulpeterselie

Krulpeterselie is een klassieke smaakmaker die bijna doorlopend beschikbaar is op de Plukheyde!





Steeds 1 blokje per portie


bladpeterselie

Bladpeterselie is een klassieke smaakmaker die bijna doorlopend beschikbaar is op de Plukheyde!



Zit boordevol vitamine C, per gewichtseenheid zelfs meer dan in appelsienen! Smakelijk!!





1p is steeds 1 blokje


zomerpostelein

Laatste week beschikbaar



Zomerpostelein betreft het broertje van winterpostelein, maar is toch echt anders van smaak en uitzicht. De blaadjes zijn vlezig met bijna wasachtig, krokant blad, vermoedelijk doen ze het daarom ook goed in het hete weer. Een echte opfrisser van je zomers slaatje!





Een portie = 1 blokje


Momenteel niet beschikbaar

roodlof rubro

Roodlof of radicchio is een echte najaars- en winterspecialiteit die je perfect kan mixen als sla-aanvulling (lekker bitter) en die nog lang bewaart ook.



Mooi gegroeid!





1p = 1 slabol


selder groen

We zijn eind september gestart met plukken in een mooi en frisgroen gegroeide reeks groene selder.



de klassieke smaakmaker voor al je soepen, in mosselen, groentesappen, ...





1p = 1 stuk


selder wit

We zijn eind september gestart met plukken in een mooi en frisgroen gegroeide reeks groene selder. Ze zijn wel nog vrij jong en daaroor nog niet volledig "gebleekt" dus nog iets donkerder.



Een klassieke smaak, recepttip erg lekker bv bij balletjes in tomatensaus!





1p = 1 stuk


sla asian mix

Asian mix = een mengeling van pittige mosterdslaatjes.



Is groot gegroeid en er zitten ook wel wat gaatjes in de bladeren die uitgegeten zijn door aardvlooien die erg actief zijn bij warm weer, maar die verder totaal onschadelijk zijn voor ons: ze springen van de plantjes tijdens de oogst...





1 portie asian mix = één blokje


sla baby leaf

Staat nu (wk32) op zijn mooist.



Mengslaatje waarvan je kan plukken en dat je kan planten of direct gebruiken.





1 portie = 1 blok(je)


Momenteel niet beschikbaar

sla batavia groen

Batavia is een mooie en krokante slasoort.





1p = 1 krop/stuk


sla batavia rood

Batavia is een mooie en krokante slasoort.





1p = 1 krop/stuk


sla eikenblad groen

Groene eikenbladsla is samen met z'n rode broertje de populairste sla op de Plukheyde.





1p = (momenteel) 1 kropje goed voor 1 persoon


Momenteel niet beschikbaar

sla eikenblad rood

Rode eikenbladsla is samen met z'n groene zusje de populairste sla op de Plukheyde.





1p = 1 krop/stuk


Momenteel niet beschikbaar

pluksla groen krul

Groene krul-pluksla groeit als krop (zie foto) maar je kan er blaadje per blaadje van plukken volgens wat jij nodig hebt op dat moment zonder dat de krop uiteenvalt. De krop kan daarna ook verder aangroeien.



Ik zal oogsten met kluitje, dan kan je hem thuis opnieuw inplanten als je dat wenst!





1 portie = 1 stuk (met kluit)


Momenteel niet beschikbaar

pluksla rood glad lepelblad

Een deelnemer had vorig seizoen een erg toepasselijke&mooie naam voor deze pluksla: bruidsboeketsla en ik vind dat kleur en symmetrie best wel passen in dat plaatje:)



Het is een lepelblad-pluksla die in kleine kropjes van gladde botersla blaadjes groeit en die samen een grote krop vormen. Je kan de kleine kropjes oogsten van buiten naar binnen zonder dat de grote krop uiteenvalt.



Ik zal oogsten met kluitje, dan kan je hem thuis opnieuw inplanten als je dat wenst!





1 portie = 1 stuk (met kluit)


Momenteel niet beschikbaar

pluksla rood krul

Een rode krul-pluksla die groeit als krop (zie foto) maar waar je dus blaadje per blaadje van kan plukken zoals je nodig hebt zonder dat de krop uiteenvalt. De krop kan daarna ook verder aangroeien.



Wordt geoogst met kluitje zodat je hem thuis opnieuw kan inplanten als je dat wenst!





1 portie = 1 stuk (met kluit)


sla ijsberg

De klassieke ijsbergsla, mooi frisgroen en krokant.





1 p = 1 stuk


sla krop groen

Door het warme is er wel opnieuw last van rot onderaan dat ik zal moeten wegsnijden waardoor de kroppen iets kleiner zullen zijn.



Wat we leveren is wel frisgroen en oké.





1 portie = 1 stuk(je)


Momenteel niet beschikbaar

sla krop rood

Door het warme is er wel opnieuw last van rot onderaan dat ik zal moeten wegsnijden waardoor de kroppen iets kleiner zullen zijn.



De klassieke rode korpsla, boterzacht en frisrood...





1 portie = 1 stuk(je)


Momenteel niet beschikbaar

sla romeinse groen

Romeinse sla is een erg krokante, lekkere sla die meer nog dan andere slasoorten bomvol gezonde mineralen zit.





Romeinse sla groeit een beetje in de vorm van een witloofkrop, maar iets minder vast. Het is een slasoort die net iets anders proeft (vrij zoet) en bv. typisch is voor een echte salade Niçoise!





1p = 1 stuk


sla veldsla

Een typisch seizoensproduct voor herfst, winter en vroege lente, deze week de laatste reeks van het seizoen. Jammer genoeg minder mooi, eerder lichtgroen gegroeid door gebrek aan de juiste standplaats op het moment dat ik ze moest planten.





Typisch voor het winter en vroege lente seizoen en ideaal om te mixen met andere mini slavariëteiten zoals babyleaf, winterpostelein, asian mix of rucola, maar even goed met witloof :) Veldsla bevat extra veel Mg volgens mijn apotheker!





1p = 2 blokjes


Momenteel niet beschikbaar

sla wasabino

Een nieuw productje, gezaaid door Nicole, nu beschikbaar.



Sla wasabino is een klein plukslaatje met een fris groengeel en krullig blad. De smaak is wasabi-achtig, lekker pittig en Oosters dus, maar niet zo pittig als het Japanse kruid zelf...





1 portie = 1 blokje


Momenteel niet beschikbaar

spinazie

Na de zomerpauze in juli-augustus is spinazie sinds begin september opnieuw kersvers beschikbaar.





1p = @200gr


spinazie Nieuw-Zeelandse

Mooi frisgroen hergroeid na de 1e pluk in de zomer en daardoor nu opnieuw beschikbaar voor de liefhebber!





Iets meer werk in de keuken dan klassieke spinazie, want je moet de relatief kleine blaadjes verwijderen van de (taaie) stengel, maar wel vergelijkbaar in smaak en gebruik. Al zijn de blaadjes duidelijk vleziger dan deze van klassieke spinazie. Het voordeel daarvan is dat ze goed bewaren én minder slinken bij stoven.





1p = @300gr


suikerbrood

Groenlof of suikerbrood blijft normaal tot en met februari vanuit opeenvolgende reeksen continu beschikbaar.





Suikerbrood of groenlof is een echt najaarsproduct, familie van witloof en kan evenzo gebruikt worden in de keuken. Recepttips: Je kan het rauw eten (de meer vlezige onderste bladstukken worden veel gebruikt in slamixen in de winkel en zijn na wat vorst in de winter ook minder bitter, bijna zoet!!, maar je kan het evengoed stoven of zelfs voor de klassieker met kaas en ham in de oven gebruiken!





1p = 1 stuk (let wel zo'n stuk is minstens 3 x zo groot als een witloofkrop...)


suikermais

Typische najaarspecialiteit.



Lekker mals en sappig! En natuurlijk ook heerlijk zoet, zowel rauw van de kolf als gegrild in de oven...





1 portie = 1 (stevige) kolf


Momenteel niet beschikbaar

suikermais wit

Er zijn nog verschillende kolven, maar de kwaliteit begint door de regen en de wormpjes die er in oktober waren toch af te nemen. Vandaar de laatste week beschikbaar. 1 portie = 1 (stevige) kolf


Momenteel niet beschikbaar

snijselder

De eerste nieuwe reeks snijselder, nog relatief klein, maar kan zeker geplant worden in je tuin of bloembak en als je enkel de buitenste blaadjes plukt, groeit hij gewoon bij.



Let op, vrij stevige/erg kruidige smaak!..





1 portie = 1 blokje (ter grootte van wat je zou verwachten van een stevige peterselieplant)


Momenteel niet beschikbaar

tatsoi (Japanse Spinazie)

Typisch najaarsproduct, erg mooi gegroeid!!



Ook wel es Japanse spinazie genoemd, maar tatsoi is eigenlijk het kleine, minder gekende broertje van paksoy dat vooral toch anders smaakt én gebruikt wordt. Je kan het zowel koud als gestoofd eten, bijna zoals spinazie, maar dan pittiger (Japans ;) !





1portie = 1 blokje, goed voor 1 tot 2 personen


wilde chichorée

Héél bitter slaatje, ik was op vraag van de deelnemers dan ook niet van plan het te planten.



Uit een rassenproef met voor mij onbekende winterslasoorten van een zaadleverancier bleek echter ook deze slasoort te groeien.



Daarom heb ik een 4tal planten wilde chichorée voor de liefhebbers van (echt) bitter! Ik snij er bladbusseltjes van, dan kan ik ze lang aanbieden.





Dit lees ik op wikipedia: De jonge choreibladeren hebben een licht bittere smaak en kunnen in het voorjaar gebruikt wordt in salades. Ook gekookt kunnen ze worden gebruikt en tijdens het Paasfeest worden de bladeren gegeten bij gebraden lam. Ook de bloeistengels kunnen gekookt gebruikt worden.



De wortels bevatten inuline (cfr koffievervanger)


Momenteel niet beschikbaar

groene warmoes

Ik oogst sinds begin augustus deze groene warmoesvariëteit. De smaak is minder uitgesproken dan deze van de 'regenboog' warmoes die je ook nog steeds kan bestellen.



Het gebruik is in die zin meer als spinazievervanger...





1 portie = 6 bladeren


Zoete aardappel bladeren

Nieuw sinds eind september en jawel, je leest het goed, de bladeren van zoete aardappelen zijn ook bruikbaar!



Ik leerde het van m'n sympathieke Afrikaanse seizoenswerknemer uit Guiné hoe je er een lekkere en volwaardige maaltijd mee kan bereiden.



Recepttip: http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=63





1p = 250gr (voldoende voor gerecht van 2 personen)


Momenteel niet beschikbaar

Vruchtgroenten buiten

augurk

Toch nog enkele mooie augurken gespot en nu er minder komkommer is, is dit volgens mij een smaakvol alternatief



Zowel lekker vers (komkommer met nog meer smaak) als ingemaakt!





Recpttip: Fijngesneden zeer fris in slaatjes, kan ook opgelegd worden in azijn, peper, zout, chiliblokje, en mosterdzaadjes.





1 portie = 1 stukje (middelgroot)


Momenteel niet beschikbaar

butternut

Klassieker die weinig uitleg behoeft.



Met hun typische vorm lijken het wel mooie gladde beige pionnen van een ganzebordspel ;)





1p = 1stuk


courgette lang groen

De productie van courgettes is met de koudere en nattere dagen stevig gedaald.



Ik oogst wat nog kan en dit normaal tot half oktober.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

courgette lang geel

De productie van courgettes is met de koudere en nattere dagen stevig gedaald.



Ik oogst wat nog kan en dit normaal tot half oktober.





De gele groeit iets trager dan de groene en heeft daardoor iets steviger vlees en de schil is iets harder.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

courgette lang wit

De productie van courgettes is met de koudere en nattere dagen stevig gedaald.



Ik oogst wat nog kan en dit normaal tot half oktober.





Witte courgettes zijn wat zachter van vruchtvlees en iets meer "zeppelinachtig" van vorm met een mooie (erg) lichtgroene schil.





1p = 1 stuk



 


Momenteel niet beschikbaar

courgette rond geel

De productie van courgettes is met de koudere en nattere dagen stevig gedaald.



Ik oogst wat nog kan en dit normaal tot half oktober.





Deze ronde variant is ideaal om op te vullen met gehakt of andere goenten! Geel groeit ook iets trager dan groen en is daarom vaak iets vaster en heeft een meer stevige schil.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

courgette rond groen

De productie van courgettes is met de koudere en nattere dagen stevig gedaald.



Ik oogst wat nog kan en dit normaal tot half oktober.





Deze ronde variant is ideaal om op te vullen met gehakt of andere goenten! 





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

honingmeloen

Er zijn nog een 20tal stuks beschikbaar, bestel er max 1 per deelnemerscode aub!



Aperitiefreceptje: samen met komkommer in de blender + wat cocoswater en citroen/limoen.



Kenmerken honingmeloen heeft geelgroen en vast vruchtvlees, de pitten zitten gecentreerd en kan je er dus makkelijk uitsnijden, de smaak is zacht&zoet, honingmeloen is sappig, maar uiteraard minder dan watermeloen...





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

buitenkomkommer middellang

Net zoals de augurk zijn de buiten opgeplante komkommers sinds begin juli in productie gekomen.



Deze soort lijkt ook wel wat op augurk met z'n bobbeltjes, maar het zijn echt wel komkommers. Ze zijn iets vaster van structuur en sterker van smaak. Verder ook sappig en fris voor al je slaatjes en smosjes ...





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

patisson oranje

Oranje patisson wordt op de Plukheyde jong en relatief klein geplukt => perfect als courgette met meer smaak!



De groei van deze planten is wel achteruitgegaan en daardoor zijn er ook minder beschikbaar.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

pompoen classic

Dé klassieke oranje hokkaido pompoen goed voor soep, roosteren, ...





1p = 1stuk, zeker goed voor 2 tot 3 personen


pompoen groen

Ook van de proef met groene pompoen zijn we toe aan de laatste 10tal stuks van het seizoen.



Groene hokkaido pompoen is vergelijkbaar in gebruik met de klassieke oranje, maar heeft een hardere schil waardoor ze beter bewaren!





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

pompoen futsi black

Helemaal nieuw op de Plukheyde.



Zag ik afgelopen winter staan in de catalogus van één van m'n zaadleveranciers en vooral de omschrijving "buitengewoon fruitige smaak" + goed bewaarbaar spraken me aan.



Ondertussen geprobeerd door deelneemster Anne-Michaëlle én zij is alvast fan. Blijkt erg vol van smaak na gepasseerd te zijn in de oven op 180°C in partjes en besprenkeld met p&z, komijn + kurkuma.



Smelt in de mond en heeft een dradige structuur = spaghetti pompoenachtig





1 portie = 1 stuk goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

pompoen spaghetti

De spaghetti pompoen is een iets minder klassieke, maar vooral erg veelzijdige pompoen!



Recepttip: halveren en grillen in de oven gekruid naar keuze, vervolgens gewoon op tafel laten uithollen met een vork en dan komen er spaghetti-achtige slierten vrij. Die kan je ook nog op verschillende manieren verwerken als basis...





1p = 1stuk, zeker goed voor 2 tot 3 personen


patisson wit

Een minder gekene pompoensoort met geelwit vlees.





Recepttips: 




  • Uit het vruchtvlees balletjes snijden met een speciaal lepeltje en daarmee vegetarische gehaktballetjes maken in de vol-au-vent. Héél lekker volgens deelnemer Tone.

  • Kort koken, topje eraf halen, vervolgens uithollen en het vruchtvlees opbakken samen met andere groenten zodat je het kan gebruiken als pizzabodem + vulling...

  • Vruchtvlees ook als vulling te gebruiken in quiches

  • Ook super in de soep 





1 portie = 1 stuk


pompoen sweet dumpling

Eerste pluk van de minst klassieke pompoen in ons aanbod.



Klein, maar super lekker en erg zoet.





De sweet dumplin is een kleine lichtgekleurde pompoen met donkere groene strepen en zacht zoetig vlees. Recepttip van Inge: Probeer het eens met een rijpe vrucht, haal het vruchtvlees eruit en braad (wok) het even vermengd met zoet-pikante pepers, vul de pompoen ermee en werk het af met wat geitenkaas.





1p = 1 stuk(je !) Let op ze zijn klein maar erg fijn


watermeloen

De teelt van water- en honingmeloen is goed gelukt dit jaar en ik wil ze graag deze week (wk36) verder verdelen. Kon je er vorige week nog geen bestellen, doe dit dan gerust nu. Wat daarna overblijft laat ik volgende week vrij in het aanbod.



Kenmerken ifv je bestelkeuze: onze watermeloen bevat wel pitjes in het vruchtvlees, maar ik ook lekker zoet&sappig ; Na feedback van enkele klanten vorige week blijkt dat sommige watermeloenen te lang zijn doorgerijpt op het veld. Dat zie je blijkbaar niet aan de buitenschil. Heb je zo'n exemplaar, laat het dan gerust weten en kies er dan volgende week één extra!! honingmeloen heeft geelgroen en vast vruchtvlees, de pitten zitten gecentreerd en kan je er dus makkelijk uitsnijden, de smaak is zacht&zoet, honingmeloen is sappig, maar uiteraard minder dan watermeloen...



Voorstel om de beschikbare meloenen zo eerlijk mogelijk te verdelen onder de Plukheyde deelnemers:




  • Beschik je over één oogstaandeel: kies dan een water- OF honingmeloen

  • Beschik je over twee oogstaandelen: kies dan een water- EN honingmeloen

  • Beschik je over meer dan twee oogstaandelen: kies alvast een water- en honingmeloen en voor je derde, vierde, ... oogstaandeel kies je vrij tussen een extra water- of honingmeloen per oogstaandeel.

  • Wat na deze week overblijft bied ik vanaf volgende week vij aan voor de liefhebbers...


Momenteel niet beschikbaar

Wortelgroenten

pastinaak

Deze week (wk15 = tweede week april) de allerlaatste pastinaakjes.



Recepttip1 voor pastinaak walnoot(cup)cake!





Recepttip2 samen met wotelpeterselie en/of wortel en/of raap in stoofschotels of ook in soep zie pastinaaksoep met peer en nog heel wat andere recpeptjes op onze blog.





1p = 1 grote of 2 kleinere stuks


Momenteel niet beschikbaar

schorseneer

Wortelgroenten zoals schorseneer beginnen na een lange winter met het lengen van de dagen en de stijgende temperaturen boven grond terug loof/bladeren te maken.



Hierdoor zie ik nu op verschillende plaatsen nog enkele "nieuwe" schorseneren zitten die ik had gemist bij het oogsten in de winter toen ze geen blad hadden.



Daardoor deze week terug beperkt beschikbaar.



Schorseneer is iets meer werk in de keuken, maar als je ze kuist onder water is het vrij makkelijk en vooral geen (vinger)plakboel.



Recepttips




  1. via een collega boer: halfzacht stomen en rollen tot een kroket (zoals met aardappelkroketten) en dan frituren! Dat frituren lukt trouwens ook zonder jasje liet deelneemster Lut me weten. Zie https://www.mijnspar.be/recepten/frietjes-van-schorseneren en haar kinderen vonden het super :)

  2. kok Loïc op VTM van het programma 'zot van koken' kwam er vorig jaar op de Plukheyde halen (zie foto) om ze te bereiden op een originele manier. Er zijn hierbij leuke beelden gefilmd op onze akker die je kan bekijken via VTM go!!

  3. 'kids-proof' uit onze eigen community via deelneemster Nele vind je op onze blog op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=53 maar dan in de pdf bijlage van die pagina.





1 portie = 3 mooie stokken én de mogelijkheid enkele kleine naar keuze bij te nemen


Momenteel niet beschikbaar

witloof

Let op!



Bestel nu het witloof dat je wenst voor volgende week in je groentenpakket!



Witloof is immers de enige groente op de Plukheyde die ik niet zelf teel en die ik zoals vorig seizoen 1 op 1 doorreken aan de prijs van 4,25 euro/kg. Ik zal dit doen door in 2x en dus telkens per 3 maanden (in januari en april) een afrekening op te maken van wat je bestelde.





1 portie = 250gr





Lekker typische regiogroente die op de Plukheyde beschikbaar is van oktober tot en met maart door samenwerking met de lokale witloofboer Danny Schoevaerts.



Danny is trouwens net zoals de Plukheyde een Kampenhoutse 'duurzame held'. Click op de link voor meer info!


bussel wortels de Akelei

! Eénmalig ! aanbod (op = op), deze week (wk28) zijn er nog een 40tal bussels (die vorige week geoogst werden > nog relatief vers).



Eind juni kreeg ik bericht van Marijke die vorig jaar stage deed op de Plukheyde en die nu actief is bij de Akelei, een collega bioboer te Heist-o/d-Berg.



Zij hadden een overaanbod gebusselde bio-wortels van 1,2kg die ze vers voor ons konden oogsten > zeker goed van kwaliteit én smaak!



Navraag op het afhaalpunt bij enkele deelnemers gaf aan dat hier wel interesse in zou zijn. 1 bussel zal 2 euro kosten. Dit zit dus niet vervat in de abonnementsprijs omdat ik de bussels (zoals het witloof in de winter) extern aankoop.





1p = 1 bussel van @1,2 kg (en kost dus 2 euro, te betalen in het afhaalpunt)


Momenteel niet beschikbaar

wortel geel

Deze week (wk47) de laatste week dat we deze soort oogsten, mogelijk gaan we voor oogstdag vrijdag al over naar de Oxhella's.



Het is een nieuwigheid binnen het assortiment van één van m'n vaste zaadleveranciers die ik wou proberen. Zo nieuw dat hij nog geen echte naam heeft, enkel een code: "3KS MOG". Benieuwd naar jullie reacties...





1 portie = 2 grote/stevige wortels én 1 wat kleinere


Momenteel niet beschikbaar

wortel specialiteit Oxhella

Oxhella heeft een typische korte, vrij dikke konische vorm, maar is vooral erg lekker en bewaart goed.





1p = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

wortel Nantaise

 



Nantaise is een langwerpige, klassiek oranje en zoete wortel.



Wel wat last van wormgangetjes...





1p = 200gr


wortelpeterselie

De allerlaatste wortelpeterselie deze week, het natte weer en woelmuizen hebben de productie fel verlaagd... Blijkbaar wordt wortelpeterselie veel sneller rot in een nat jaar!



Wortelpeterselie is een typische herfst en wintergroente. Leunt voor het gebruik in de keuken sterk aan bij knolselder, maar ook zeer goed in stoofschotels...





Wortelpeterselie is rijk van smaak en bevat naast proteïnen veel calcium, ijzer, caroteen en de vitaminen B2 en C. Bovendien is het blad bruikbaar zoals dit van bladpeterselie.





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

Bol-, knol- en stengelgroenten

aardappel agila

Net zoals vorige week oogsten we verder deze Agila aardappel omdat de plaats waar ze staan op de akker vrij moet raken.



Agila is een half zacht, half vast kokende alleskunner!





1p = 300gr


Momenteel niet beschikbaar

aardappel alouette

Alouette is een mooie rode vrij zacht kokende alleskunner. Je kan er zowel puree, gewoon gekookte patatjes als frieten mee maken!





1p = 300gr


aardappel connect

Connect is een bloemige aardappel die we nu al een tijdje oogsten.



Sinds vorig jaar voor het eerst in ons aanbod en toen werd deze gladde, makkelijk schilbare en zacht kokende aardappel zeker gesmaakt.





1p = 250gr


Momenteel niet beschikbaar

aardappel charlotte

Erg gekend aardappelras omwille van zijn smaak en vastkokende eigenschappen. Ideaal voor een aardappelslaatje of om te bakken bv. Heb ik niet zo veel omdat ik het pootgoed niet had besteld, maar één van m'n plantgoedleveranciers had agila te kort en dit in de plaats gesteld... is enkel nog deze week (wk44) beschikbaar!


Momenteel niet beschikbaar

Aardappel Twinner

Wie wenst mag nog Twinner aardappelen bestellen, er rest momenteel nog zo'n 15kg stock





Twinner is een halfvast tot halfbloemige variëteit waar je ook frietjes van kan maken.





1p = 300gr


Momenteel niet beschikbaar

aardappel Twister

De meeste deelnemers hebben hun aardappelen kunnen afhalen op de akker.



Voor iedereen die er nog geen kon afhalen, bestel er gerust voor deze week, Twister zal wel deze week uitgeput zijn.





Twister is vastkokend, heeft een gele vleeskleur en is volgens de pootgoedleverancier ook geschikt voor frietjes!!





1 portie = 250 gr


Momenteel niet beschikbaar

aardappel vita bella

Vastkokend en lekkere aardappel!





1p = 300 gr


ajuin geel

Doe enkel een bestelling als je er vorige week geen hebt besteld en er toch wenst, want deze week (wk36) verdeel ik de bulkoogst obv je bestelling van vorige week.


Momenteel niet beschikbaar

ajuin rood

We starten deze week (begin sept) met de oogst van uien en sjalot.



Beiden zijn mooi gegroeid.





1p = 3 uien


ajuin wit

Ik ga deze week echt proberen de bulk gele en rode ui + sjalot te verdelen obv je bestelling in wk35!. Witte ui dan is in minder grote aantallen gezet en blijft anders dan voor de gele en rode ui gewoon vrij kiesbaar per week tot uitgeput. Het zijn vrij kleine, maar zoete uitjes.


Momenteel niet beschikbaar

biet chioggia

Chioggia bietjes zijn een 'bijna vergeten', zoete tweekleurige en vooral lekkere groente





1 portie = 3 bietjes


biet geel

Gele bietjes groeien het traagst en zijn misschien net daarom zo lekker...





1 portie = 3 bietjes


biet rood

look

Begin augustus werd alle look geoogst, nog enkele weken beschikbaar.  Zie ook foto.





1p = 1 bolletje


prei winter

Deze week (wk21) de allerlaatste winterprei's, Let op: ze hebben zeker een stek.



De zomerprei werd vorige week geplant en zal er normaal zijn vanaf 2e helft juli...



Je kan die stek=bloeistengel makkelijk verwijderen door de schacht van de prei vertikaal overlangs open te snijden... Smaak blijft zeer goed.





1p = 1 stevig stuk


Momenteel niet beschikbaar

prei zomer

Ondertussen dik gegroeid en nog een tweetal weken beschikbaar, dan schakelen we over naar de herfstprei. ruim beschikbaar.



De kwaliteit is goed en ruikt + smaakt fris & pittig!





1p = 1 stuk


sjalot

We starten deze week (begin sept) met de oogst van uien en sjalot.



Beiden zijn mooi gegroeid.





1p = 3 stuks



 


stengelui

Mooi gegroeide reeks





1 potie = 1 blokje met 4 tot 5 stengels


venkel

yacon

Stilaan de laatste knollen, want door de zeer natte bodem afgelopen winter is er heel wat productie jammer genoeg sneller rot geworden dan normaal...



Ik probeer utiteraard enkel goeie knollen te leveren, maar je kan zelf bij het afwegen best ook kiezen voor die knollen die opdrogende (lichtere) delen vertonen: die zijn zeker goed! Een knol met startend rot droogt heel slecht en blijft aan de buitenzijde donker ook als ie al enkele dagen gegoogst is!!



Erg veelzijdig in de keuken: kan in soep, maar even goed in de wok, of zelfs als verse snack(in dat laatste geval best enkele dagen laten liggen, dan worden de knollen nog zoeter...)





Deze groente is ERG gezond omdat de suikers ervan pas worden opgenomen in de dikke darm en dus een erg laag glycemische index genereren. Yacon is dan ook een perfect zoetmiddel voor diabetici, maar je kan er ook erg lekkere soep van koken of het gewoon vers eten als tussendoortje of wokken of ... Enkele recepten vinden jullie hier http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=20





1p = 300gr


Momenteel niet beschikbaar

zoete bataat

In principe heeft iedereen de vorige 2 weken kans gehad zijn/haar aandeel zoete aardappel van de totaaloogst te ontvangen.



Er rest nog @20kg die ik deze week in stukjes zal inzetten. Bestel nog max 2 porties na per deelnemerscode aub (en 1 als je met 1 persoon bent ingeschreven)



1 portie = 300gr.





Recepttips vind je oa op onze blog zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=35 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=36 al heb je voor die laatte ook pompoen nodig, maar die is momenteel nog niet helemaal afgerijpt en komt pas eind september in ons aanbd...





1p= 300gr


Momenteel niet beschikbaar

aardpeer

We zijn half november gestart met de oogst van aardpeer en de kwaliteit is nog altijd goed. Ze zijn ook nog ruim beschikbaar, maar ze beginnen wel langzaam maar zeker scheutjes te krijgen. In die zin nog enkel beschikbaar tot eind april!



Aardpeer is een typische herfst en wintergroente die zeker tegen wat vrieskou bestand is...





Het is een veelzijdig product, van verrassende taartjes tot soep, zie receptjes http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=56 tot de soep die ik in 2018 op de kerstmarkt heb gebruikt in combinatie met een heel lekkere pesto van boerenkool zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=49.





1 portie = 300gr


Momenteel niet beschikbaar

zonnewortel

 



De zonnewortel is een echt winterproduct en het minder gekende "broertje" van aardpeer. Zonnewortel wordt in Europa vooral door hobbyisten gekweekt én geeft minder problemen bij mensen die last hebben van hun darmen na het eten van aardpeer .



De knol kan zowel rauw, gekookt of gebakken gegeten worden en smaakt licht zoet en notig.



Zonnewortels bevatten inuline. Inuline en zijn afbraakproducten, fructo-oligosachariden, worden als zoetstof gebruikt bij suikervrije diëten voor onder andere diabetici aangezien ze de suikerspiegel niet beïnvloeden.





1 portie = 300gr


Momenteel niet beschikbaar

OCA

Nog een klein experimentje op de Plukheyde! Heel beperkt beschikbar omdat ik de plantjes had gekregen van een onderzoeksinstelling als proef. OCA komt uit het Andesgebergte en de knolletjes hebben een heerlijk frisse en zoet-zurige smaak. Ze zijn er in verschillende vrolijke kleuren van wijn-rood over oranje tot Zacht-roze en gele of witte. De heerlijke tamelijk gladde, bijna bol-vormige knolletjes zijn zowel rauw, door salades, als gekookt, in roerbak-gerechten en gefrituurd te gebruiken, ze behoeven niet geschild te worden. De smaak is als Aardappel met een prettige, licht-zurige na-smaak, deze verdwijnt echter als men de knolletjes een paar dagen ‘in de zon’ laat liggen, ze worden dan bloemig en er komt een zoete smaak voor in de plaats. 1p = 100gr om es te testen


Momenteel niet beschikbaar

Peulgroenten

boterboon

Boterboontjes zijn lichtgele sperziebonen met een romige, boterachtige smaak. Ze zijn gemiddeld iets dikker dan prinsesseboontjes.



Het is kwestie van ze geplukt te krijgen, dus hulp bij het oogsten in het bonenteam op dinsdag- of donderdagavond vanaf 19u30u op de akker is zeker welkom!





1p = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

erwt dop

De laatste week ruim beschikbaar, ALS we ze zoals vorige week samen geplukt krijgen. Zowel de doperwten als peulen hebben er in de 5 jaar dat ik bezig ben alvast nog nooit zo mooi bij gestaan.



Hulp bij het plukken tijdens het bonenteam op dinsdag- of donderdagavond vanaf 20u is zéér welkom. Past het niet om 's avonds langs te komen, maar wil je toch helpen, dan mag je altijd een seintje geven om hiervoor langs te komen overdag, dan spreken we concreet af.





Doperwtjes zijn de klassieke ronde erwtjes, zelf wel nog uit de peul te doppen :)





1 portie = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

peultjes

De laatste week ruim beschikbaarALS we ze zoals vorige week samen geplukt krijgen. Zowel de doperwten als peulen hebben er in de 5 jaar dat ik bezig ben alvast nog nooit zo mooi bij gestaan.



Hulp bij het plukken tijdens het bonenteam op dinsdag- of donderdagavond vanaf 20u is zéér welkom. Past het niet om 's avonds langs te komen, maar wil je toch helpen, dan mag je altijd een seintje geven om hiervoor langs te komen overdag, dan spreken we concreet af.





Op de Plukheyde worden Sweet Horizon peultjes geteeld, deze zijn vrij groot, lekker zoet én helemaal niet dradig! Peultjes of 'mange tous' kan je helemaal eten, zowel vers als gewokt en in een slaatje verwerkt ...





1 portie = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

labboon

Deze week (wk31 = begin augustus) zijn we toe aan de laatste labbonen oogst, want die kunnen niet zo goed tegen hitte...



De huidige productie is zeker nog oké/frisgroen.





1p = 300gr





Tuin- = labbonen kan je best zoals ze zeggen 'dubbel doppen': eerst de grote bonen uit de peul halen, die peul is enkel bruikbaar als ze erg jong is. Vervolgens kan je de boon direct extra ontdoen van z'n zaadhuid (nog es doppen dus) of je kan ze eerst koken en dan pas de zaadhuid afpellen...





Los van deze extra handeling, erg lekker in slaatjes, op hamburgers, in pasta's, koud, warm. Maar je kan ze ook roosteren of verwerken in een quiche!


Momenteel niet beschikbaar

prinsessenboon

De klassieke frisgroene fijne sperzieboon.



Het is kwestie van ze geplukt te krijgen, dus hulp bij het oogsten in het bonenteam op dinsdag- of donderdagavond vanaf 19u30u op de akker is zeker welkom!



Alles wat we meer kunnen oogsten dan besteld werd zet ik "aan de inkomdeur" van het afhaalpunt, zodat jullie er desgewenst kunnen inmaken!





1p = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

Edamame (soja boontjes)

Edamames zijn boontjes die je moet doppen en die gekend zijn via wat meer exotische gerechten zoals compagnons van Japanse sushi, of veelgebruikt in Hawaiaanse poke bowls.





1p = 150gr


Momenteel niet beschikbaar

Teggia boon

Mooi gemarmerde bonen die je moet doppen uit de peul en die je vervolgens kan koken, stoven of stomen om nadien te verwerken in een slaatje OF gewoon vers kan eten.



Zie ook foto hiernaast. Super lekker én voedzaam!





1p = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

snijboon groen

Klassieke groene snijboon, lekker om dik of dun gesneden te stoven met een uitje, p&z + nootmuskaat





1p = ongeveer 250 gr


Momenteel niet beschikbaar

paalboon geel - paars

Paalbonen zijn iets dikkere&langere boter&prinses-achtige bonen die je perfect kan gebruiken in de keuken zoals boter of prinsessebonen, maar even goed kan versnijden zoals een platte brede snijboon...



Ze zijn minder gekend, maar erg lekker van smaak. We bieden de paarse en gele samen aan, kies gerust op het afhaalpunt. Paars verandert door het koken in groen op je bord...





1p = ongeveer 200gr


Momenteel niet beschikbaar

rode boon

Volledig nieuw product op de Plukheyde!



Een klassieke rode boon variëteit (Canedian Wonder) die bruikbaar is voor bv. chili con (of sin) carné.



Werd relatief laat gezaaid en is daarom mogelijk niet helemaal uitgerijpt/rood geworden in de peul, zie foto. Ik ben wel benieuwd naar jullie reactie!





1p = 250 gr (peulen die je moet doppen !!)


Momenteel niet beschikbaar

spaghettiboon

Een absolute nieuwkomer op de Plukheyde! Zie foto hoe ze er nu bij staan in de nieuwe koepelserre.



Eind juli aan 2 deelnemers als test in de keuken meegegeven en beiden hebben er originele receptjes mee "klaargestoomd" én lekker bevonden.



Het zijn erg lange, krulvormige bonen met een uitgesproken smaak.





1 p = 250gr


Momenteel niet beschikbaar

Kruiden en vruchtgroenten tunnel

artisjok

De laatste 10tal stuks voor dit seizoen denk ik. Weinig productie dit jaar, want er zijn jammer genoeg heel wat planten verloren gegaan in de week vorst van -10°C afgelopen februari.



Artisjok is een meerjarige plant die meer produceert naarmate hij ouder wordt, maar door die strenge vorst dit jaar dus heel wat minder :(





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

asperge (groen)

De laatste week beschikbaar, iedereen heeft er nu normaal gezien gehad, bestel dus gerust een 2e maal...



Bestel maximaal 1 portie per aangesloten persoon aub!





1p = 5 stelen


Momenteel niet beschikbaar

aubergine gestreept Rania

Rania is tweekleurig (wit&lichtpaars) gestreept, bevat iets meer stekels op het groene kroontje (opgelet, die prikken écht!) en is iets vaster van vlees dan de klassieke egaal donkerpaarse.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

aubergine classic

Klassieke donkerpaarse aubergine





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

aubergine rond Beatrice

Er zullen deze week (wk33) iets meer aubergines beschikbaar zijn.





1p = 1stuk, bestel er ook nu nog maximaal 1 om iedereen zoveel mogelijk kans te geven aub


Momenteel niet beschikbaar

aubergine wit Clara

Jammer genoeg lijken de aubergineplanten dit jaar niet zo veel te produceren als vorig seizoen. Ik bied aan wat kan...





1p = 1stuk, bestel er ook nu nog maximaal 1 om iedereen zoveel mogelijk kans te geven aub



 


Momenteel niet beschikbaar

basilicum bush

Nog één mooie planten gespot van deze schattige 'bonsai' variëteit van de gekende klassieker.



Heb je wat minder plaats in je kruidentuin of op je vensterbank, maar wil je toch genieten van de authentieke basilicum smaak, dan is deze bush variëteit iets voor jou!





1p = 1 plantje in stenen pot gegroeid


Momenteel niet beschikbaar

basilicum classic

De klassieke groene basalicum, gegroeid in stenen pot, dus je kan ze bij je thuis op het aanrecht zetten, maar even goed in je eigen kruidenbak planten.



Hebben wat afgezien van de warmte en door tijdsgebrek niet kunnen uitplanten in volle grond => wat minder bossig...





1 portie = 1 potje.


basilicum paars

De paarse is een variant van de groene classic.





1p = 1 plantje in stenen pot gegroeid


Momenteel niet beschikbaar

bieslook

Verpot door een deelnemer in de typische stenen potjes. Dank daarvoor!





1p = 1 potje


chinese bieslook

Plantgoed komt aan begin mei. Zal op de Plukheyde beschikbaar zijn in biologisch verteerbare potjes in de loop van mei-juni;


Momenteel niet beschikbaar

citroenverbena

Ik plantte een tweetal jaren terug enkele moederplanten om scheuten te kunnen stekken. Dat stekken is nog niet gelukt, maar de moederplanten zijn enkele weken terug beginnen schieten en zijn groot genoeg om er steeltjes van te snijden...



Je kan er oa lekkere thee mee maken





1p = 4 takjes


Momenteel niet beschikbaar

citroenmelisse

Ik plantte een tweetal jaren terug enkele moederplanten om scheuten te kunnen stekken. Dat stekken is nog niet gelukt, maar de moederplanten zijn enkele weken terug beginnen schieten en zijn groot genoeg om er steeltjes van te snijden...



Je kan er oa lekkere thee mee maken!



Citroenmelisse helpt om muggen op afstand te houden, maar zou ook inwerken op het limbisch systeem. Dat i het deel van de grote hersenen betrokken bij emoties en het emotioneel geheugen. Het beschermt de tegen overdreven prikkels van buitenaf...



Niet in potjes dus voor snelgebruik!!





1p = een handje steeltjes


Momenteel niet beschikbaar

currykruid

Nieuw in het aanbod van de Plukheyde! In de tuin van één van onze deelnemers doet dit plantje het zo goed dat ze er nog een 25tal van ter beschikking kan stellen. Zelf heb ik er nog geen in productie. Lekker in oosterse wokgerechten. Let wel op!! Het gaat hier over gesneden kruiden, niet in een potje dus én Barbara zal ze vrijdag zelf langsbrengen op ons afhaalpunt vers gesneden na haar werk, maar dat is pas vanaf 18u30. Als je er bestelt, kom dan ten vroegste je pakket halen om 18u30!!


Momenteel niet beschikbaar

dille

Er zijn enkele potjes uit eigen zaaiing klaar om te leveren deze week (wk28)





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

dragon

Ik plantte een tweetal jaren terug enkele moederplanten om scheuten te kunnen stekken. Dat stekken is nog niet gelukt, maar de moederplanten zijn wel groot genoeg om er steeltjes van te snijden...



Niet in potjes dus voor snelgebruik!!





1p = een handje steeltjes


Momenteel niet beschikbaar

kervel

Typisch winter- en vroeg voorjaarsproduct, superlekker voor soep én ze zijn mooi gegroeid!





1 portie = 1 blokje


limoenkomkommer

Nog een 10tal stuks beschikbaar deze week (wk43)



Een speciaal en licht naar citrus smakend, ! erg klein ! schattig rond komkommertje





1p = 1 stuk(je !)


Momenteel niet beschikbaar

komkommer normaal

Het komkommerseizoen loopt nu echt op z'n einde. Deze week nog een 10tal stuks...



Erg lekker, steviger vlees dan wat je gewoon bent uit de winkel + duidelijk meer smaak.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

komkommer mini

Het komkommerseizoen loopt nu echt op z'n einde, ook voor de mini's. Deze week nog een 10tal stuks...



minikomkommers zijn ongeveer 1/3 en sommigen 1/2 van het volume van een normale komkommer, maar zeker zo lekker!





1p = 1 stukje


Momenteel niet beschikbaar

koriander

Koriander is zoals peterselie, bijna dooralopend beschikbaar op de Plukheyde..





1 portie = 1 blokje


landkers

Typische product voor het najaar en de winter. Smaakt zoals waterkers, maar heeft veel groter blad...



Doe je het in de soep, dan krijg je echter een heerlijk zachte, maar karaktervolle smaak als je het recept volgt uit onze bundel met 26 vergeten of minder gekende groentjes van a tot z en dan natuurlijk onder de letter l zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=25





1 portie = 1 blokje


laurier

Met dank aan de tuin van Machteld die deze week haar erg grote laurierstruiken snoeit uitzonderlijk beschikbaar.



keukenlaurier en dus bruikbaar als kruid in stoofschotels ... 





1p = 1 snoeitak om te drogen


Momenteel niet beschikbaar

lavas

Bruikbaar als zoutvervanger/smaakversterker in gerechten. Opgepot door één van onze deelnemers (Nele), dank daarvoor!





Kan je gerust uitplanten en groeit als een vaste plant (blijft dus leven in de winter) als je het plantje niet meteen kaal plukt :)





1 portie = 1 stenen potje


Momenteel niet beschikbaar

marjolein

Opgepot door één van onze deelnemers, dank daarvoor :) :)





1 portie = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

gembermunt

Nieuw op de Plukheyde, aparte smaak



Gestekt door één van onze deelnemers, dank daarvoor!





1p = één blokje


Momenteel niet beschikbaar

Chocolade munt

Ik plantte een tweetal jaren terug chocolade munt in potjes. Enkel scheuten 'ontsnapten' en die staan nu weelderig te groeien tussen mijn koepels.



Ik kan daar van snijden voor zij die wensen. Niet in potjes dus voor snelgebruik!!





1 portie =  1 gesneden busseltje


oregano

Opgepot door één van onze deelnemers, dank daarvoor :) :)





1portie = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

paprika normaal geel/oranje

De klassieke gele "blokpaprika".





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

mini zoetpuntpaprika geel/oranje

Mini- of snackpaprika's zijn veel kleiner, maar ook zoeter dan de grote punt- of blokpaprika's.



Dé ideale (school)snack, want niet alleen erg zoet, maar bevat ook weinig zaadjes dus ideaal voor de brooddoos. Het gaat over gele, oranje of rode vruchtjes die ik gemengd aanbied.





1 portie = stukjes


Momenteel niet beschikbaar

paprika normaal rood Sprinter

De klassieke rode "blokpaprika"





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

kleine peper medium pikant rood

Nieuwe soort op de Plukheyde.



Zou dikker vlees en mildere smaak dan cayennepeper moeten hebben. Ben benieuwd naar jullie feedback!





1p = 1 stukje (Let op: de foto bij dit artikel klopt nog niet!)


Momenteel niet beschikbaar

paprika zoetpunt geel

Dunwandige gele zoetpunt paprika.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

paprika zoetpunt rood Atris

Dunwandige rode zoetpunt paprika.





1p = 1stuk



 



 


Momenteel niet beschikbaar

peper De Cayenne

Nog drie tot vier weken ruim beschikbaar, ideaal om er enkele in te maken voor wat extra pit iin je soepen en sauzen tijdens de winter!



Deze cayenes zijn echte 'pepers' en wil je wat extra pit geven aan je zomerse gerechten, bestellen dan maar!





1p = 1 stuk



 


peper habanero

Een echte nieuwigheid op de Plukheyde!



Volgens m'n zaadgoedleverancier minder pikant dan cayenne en dit wordt bevestigd door deelnemers die hem al probeerden!





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

paprika normaal violet

De klassieke "blokpaprika", maar wel de zwart/violette soort. Deze heeft eerder een frisse, dan een zoete smaak...





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

pimpernel

Plantgoed wordt nog gezocht. Zal normaal later in 2017 op de Plukheyde beschikbaar zijn in biologisch verteerbare potjes.


Momenteel niet beschikbaar

raapsteel

Licht pittig slaatje met krokante en sappige steeltjes.





Recepttip: Vorige week een lekkere recepttip in een groententaart gekregen via deelneemster Greet! Ook erg lekker vers fijngesnipperd in puree met wat ei en sjalot + scheutje azijn. Of ook tof: een Italiaanse tip van deelneemster Francesca waar ook deelneemster Ester erg enthousiast over is: zie onze blog: Orecchiette alle cime di rapa Er zijn twee versies: de eenvoudige én de gepimpte met broccoli en rode peper aan toe (bron: Lekker Vega, herfstnummer 2021, Vegetariërsbond)





1p = 1 blokje Let op: erg groot gegroeid!


rabarber

Deze week opnieuw een 30 tal stelen beschikbaar.



Het zijn grote stelen, dus bestel er aub max 2 per deelnemerscode, dan kan ik er zoveel mogelijk mensen gunnen!





1 portie = 1 stevige steel.





Erg lekker met bruine suiker, maar ook om confituur van te maken, of met appels in vers vruchtensap, of misschien wel als crumble op je venkel (zie tekst bij dat product) ...


Momenteel niet beschikbaar

radijs kleurmix

We plukken deze week (wk33) verder uit zaaiing die we vorige week pas aansneden. Het gaat dus nog steeds over relatief kleine en frisse radijsjes!





1p = een 6tal mooie radijsjes





Recepttips op de blog http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=59


Momenteel niet beschikbaar

radijs speciaal Sora

Sora heeft een nootachtige, maar zachte smaak volgens de zaadleverancier..





1p = een 6tal stukjes


Momenteel niet beschikbaar

radijs tweekleurig French breakfast

We kunnen deze week (wk32) weer een verse zaaiing met dus kleine frisse radijsjes aansnijden!





1 portie = 6 tot 8 radijzen


Momenteel niet beschikbaar

radijs wit Eiszaphen

Schiet op uit zelfzaaiing van teelt de vorige jaren, daarom een 10tal gevonden op de akker



Voor de liefhebber dus. Eiszaphen is een behoorlijk pittige puntvormige en grote (mini daikon zeg maar) radijsvariëteit





1p = 1 grote radijs (@10 tot 15 cm)


Momenteel niet beschikbaar

rozemarijn

Nog een 10tal potjes beschikbaar





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

rucola classic

Smaakklassieker...



Recepttip: wist je dat je rucula ook kan stoven zoals spinazie? Het resultaat is overheerlijk in pasta of als bedje voor bloemkool bv.





1 portie = 1 blokje


rucola paars

Deze week (wk6) kunnen we nog even verder plukken uit de allerlaatste exemplaren. Op de evaluatievergadering onvoldoende steun gekregen om opnieuw te planten. Wel zag ik in de voorbereiding op deze week dat ik nog één partij plantgoed besteld had bij m'n leverancier, dus komt in maart nog één maal terug...



Samen met de rode rucola eigenlijk vergelijkbaar met een portie asian mix!!





1p = 1 stukje


Momenteel niet beschikbaar

daslook

Deze week (wk17, eind april) de laatste week dat we dit echte seizoensproduct beperkt kunnen aanbieden! Dat heeft alles met het warmere en zonnig weer te maken waardoor daslook begint te bloeien én vervolgens zijn blad verliest...



Dit typische seizoensproduct is groente voor de maand april, want enkel nog tot eind april beschikbaar en zou je eigenlijk es moeten geproefd hebben. Is alvast erg veelzijdig in de keuken: bruikbaar om te mengen in sla, in quiches, gestoofd, in soep, ... alles wat je met spinazie zou doen!!



Met dank aan Nele en Marleen die! dit product plukken uit hun tuin voor de deelnemers van de Plukheyde!! Een mooi voorbeeld van community/deel landbouw.



Daslook is bovendien super veelzijdig in de keuken, zie oa hieronder...





Er bestaan verschillende lekkere receptjes op onze blog.



Zo zijn er twee daslook creaties net op de valreep toegevoegd: een gehaktschotel en een pastavariant. Dank je wel Wouter en Cindy.



De andere zijn gegroepeerd in een daslook kookboek en staan er al wat langer, maar zijn even leuk met dank aan Inge, Marleen en Jonas!


Momenteel niet beschikbaar

tijm

Nieuw vanaf deze week (wk33), schattige plantjes, gezaaid door Lea, ondertussen plukklaar.





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

tomaat cherry Orange Fizz

Orange fizz is een kleine duive-ei vermige zoete cherry tomaat.





1p = @200gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat crazy cherry

Crazy cherry is een rode en zoete cherry tomaat.





1p = @200gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat cherry dolly

Dolly is een geel, zuurzoet en duive-eivormig cherry tomaatje.



Door de late (natte) start in het voorjaar (klinkt in deze zomerse droge en hete periode eigenaardig, maar het is wel zo!) blijft de productie nu nog beperkt, want we zijn zo'n 3w later gestart.



Kies dus voorlopg nog max 1 portie per aangesloten persoon én ofwel deze cherry ofwel 1 type vleestomaat 



 





1p = @150gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat noire crimee

Deze "zwarte" soort is een oude vleestomaat variëteit en heeft een onregelmatige vorm.





1 portie = 1 hele grote of twee kleinere stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat coeur de boeuf Liguria

Erg smaakvolle eerder zachte klassieker.





1 portie = 1 hele grote of twee kleinere stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat belandine (San Marzano type)

Belandine is een puntvormige, rode en vaste vleestomaat, type San Marzano. De kraag net onder het steeltje rijpt soms wat moeilijk af en blijft in dat geval wat hard en gelig.





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat Cherry goldwin

Nu we deze week (wk40) oktober binnen gaan, naderen we ook het einde van het tomatenseizoen.



Er zijn er best nog wel wat, maar kies vanaf nu maximaal 2 soorten per week aub.





Voor cherry tomaatjes is 1 portie = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd lemon boy

Leuke anekdote gehoord op het oogstfeest in 2019 waar de lemon boy ook in het buffet zat: 'als je je ogen dicht doet en je proeft deze tomaat, lijkt het wel of je kiwi eet ipv tomaat'... tja dat proef ik zelf niet helemaal, maar vond het toch frappant!





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd Orange queen

Orange Queen is een mooie oranje, bolvormige eettomaat met stevig vruchtvlees die lang bewaart.





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd Rose de Bern

Smaakvolle, erg dikke, zachte en roos gekleurde tomaat





1 portie = 1 hele grote of twee kleinere stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat Ananas

De ananas tomaat is een geel-oranje geribbelde vleestomaat met grote tot erg grote vruchten.



Zoet en sappig met vrij zacht vruchtvlees zoals een Couer de Bouef.



 





1 portie = 1 hele grote of twee kleinere stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat normaal Maestria

Maestria is een typische alleskunner, goed om te eten, goed om mee te koken, bewaart goed, want ze zijn vrij stevig én nog es vrij groot ook :)





1 portie = 1 hele grote of twee kleinere stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat roma Colibri

We zijn nu oktober en er blijven zeker nog enkele weken tomaten beschikbaar, maar om er zeker van te zijn dat ik iedereen die er wil ook kan gunnen oogst ik vanaf nu alle rijpe tomaten door elkaar.



Je kan hier op de website echter enkel nog deze soort aanklikken. Beperk je daarbij tot 1 portie per aangesloten deelnemer aub.



Als iedereen 1 portie bestelt wil dat zeggen dat ik wekelijks toch nog meer dan 400 stuks moet oogsten. Ter vergelijking, dat was in september bijna 1000 stuks per week... 





1 portie = 2 kleine vleestomaten of 1 hele grote of 200gr cherrry tomaatjes (te kiezen op het afhaalpunt)


warmoes

Erg mooi gegroeide reeks met frisse, kleurige en knapperige bladeren. Is ook ruim beschikbaar!



Warmoes of snijbiet is een alleskunner, van soep tot gestoofd, in witte saus of in puree of quiche, het kan allemaal!





1 portie = 6 bladeren met steel (goed voor 1 persoon)


winterpostelein

We plukken deze week (wk20 = half mei) uit de laatste reeks, mooi gegroeide en frisgroene planten! Ze zijn met het warme weer wel beginnen bloemen, maar die zijn ook lekker én eetbaar.





Recepttips: kan in mixslaatjes, maar even goed (vers versnipperd) in puree, soep of zelfs als krokante laag onder een gratin (zelf bv geprobeerd in 'shepards pie' en was heerlijk)!





1p = 1 blok(je)


Momenteel niet beschikbaar

tomaat tros grappelina

Grappelina tros is een middelgrote alleskunner die aan trosjes groeit, maar die ik individueel oogst om op de juiste rijpheid te kunnen leveren.





Voor trostomaten 1 portie = 6 kleinere tomaatjes


Momenteel niet beschikbaar

Tomaat green zebra

Speciale smaaktomaten, want zo zou ik green zebra wel willen omschrijven. Het is een tomaat die NIET smaakt als tomaat, just try en je zal merken...





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

salie

Nog een 2tal stuks in het aanbod van dit mooie plantje. Vorig jaar op de akker gestekt en verpot door Sabine, super merci nog es daarvoor !!





1p = 1potje


Momenteel niet beschikbaar

kiwano

yess, ik maak er feitelijk al 2 jaar reclame voor op de home- & faceboekpagina, maar sinds vorige week (wkk41) zijn de eerste rijpe kiwano's een feit op de Plukheyde. Nog heel beperkt, want feitelijk is het een experiment en is de zaai door omstandigheden (zaadleverancier leverde veel te laat) niet optimaal gebeurd. Maar als diegene die kunnen proeven hem smaken, plant ik er volgend jaar meer!


Momenteel niet beschikbaar

Kleinfruit

aardbei

Voor zij die nog niet konden langskomen op de akker, je kan nog steeds je eigen aardbeibak(ken) komen afhalen op de akker deze week! Lukt het echt niet, geef dan een seintje, dan kijk ik of ik er kan meenemen naar het afhaalpunt (zie ook nieuwsbrief).



Ik ben er bijna altijd, behalve tijdens de typische eeturen (8u30-9u ; 12-13u en 17-19u). Ik leg dan ook graag uit waar/wat/hoe.



Voor zij die de akker nog niet bezocht hebben, wegbeschijving via http://www.deplukheyde.be/contact.asp.


Momenteel niet beschikbaar

framboos

Er is framboos aangeplant in de Parochietuin die nu in productie aan het komen is!



Ga gerust plukken als je er tijd/zin in hebt, ze staan helemaal achteraan in die tuin. (zelf plukken, niet bestellen dus!!)



Het aantal is nog beperkt, dus ik kan niet beloven dat e nog hangen als jij er komt, maar als ik niets zeg worden die er hangen slecht en dat zou jammer zijn... Toegang tot de tuin is voorlopig nog langs de voorzijde, naast huisnr. 30 in de Dorpsstraat te Kampenhout



Lust je kersen, dan kan je er van het achterste boompje ook enkele plukken!



Let op, de voorste boom = noordkrieken en die mogen niet geplukt worden volgens de overeenkomst die ik met de Parochie kon maken!


Momenteel niet beschikbaar

zomer en herfstappel & peer

Misschien later dit oogstseizoen opnieuw beschikbaar dankzij één van onze deelnemers.


Momenteel niet beschikbaar

Plukeytjes en edelhertenvlees

edelhertenstoofvlees grof 500gr

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Dit stoofvlees bestaat uit grotere stukken. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 5 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar op rij getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie van 500gr kost 10,36 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenstoofvlees fijn 500gr

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Dit stoofvlees bestaat uit kleinere stukjes. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar op rij getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie van 500gr kost 10,36 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

schoudergebraad 600 gr/stuk

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde!  Dit vlees is een mooi stuk schoudergebraad met streefgewicht 600gr (550-650gr zegt Marijke, want nooit exact). Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Het schoudergebraad is volledig nieuw, maar nog beperkt in ons aanbod. Oorsprong is hetzelfde milieubewuste en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen na ontvangst vlees (of dus wanneer het gewicht bekend is) op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704) met vermelding van deelnemerscode.



kostprijs 20,09 euro per stuk van @600gr (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenburger

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Deze burger wordt gemaakt obv gekruid edelhertengehakt. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



2 edelhertenburgers (per 2 verpakt) kosten 4,85 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenbiefstuk 1x

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Deze biefstukjes zijn individueel verpakt. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie bevat 1 stuk vlees van 90gr en kost 3,60 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenbiefstuk 2x

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Deze biefstukjes zijn per 2 verpakt. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie bevat 2 stuks vlees, samen 250gr en kost 10 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

plukeytjes

Zowel onze kippen als die van Nancy en Jetmira krijgen graantjes en vooral ook restjes Plukheyde groentjes.



Kan niet slecht zijn...





1 portie = 6 eitjes waarvoor ik 2 euro vraag





!! Nancy heeft met de opbrengst van @150 porties afgelopen jaar 2020 steun gegeven aan de volgende doelen:




  • Zorghuis de Dijlevallei in Boortmeerbeek

  • Kom op tegen kanker

  • Gamrupa (Berg)

  • Rode kruis

  • Broederlijk delen

  • Animal rights


Momenteel niet beschikbaar

goed doel walnoten 500gr

De kinderen van deelneemster Vicky willen graag een goed doel steunen. Ze bieden hiervoor zelfgeraapte walnoten aan in zakjes van 500gr tegen de prijs van €2 die integraal naar het Dierenopvangcentrum van Zemst zal gaan.



Wil je graag steunen, bestel dan één of meerdere zakjes hier. Ik geef dit aantal door aan Vicky en zo staat het juiste aantal klaar!


Momenteel niet beschikbaar


Vergeet uw unieke code en gewenste afhaaldag niet in te geven bovenaan de pagina.

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2022 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie