Oogsttuin de Plukheyde
Bestel in oogsttuin de Plukheyde

Groenten, kruiden en kleinfruit bestellen


Als deelnemer van de Plukheyde krijg je iedere week toegang tot het actueel assortiment plukrijpe seizoensproducten. Bestellen kan doorlopend, maar slechts tot 20u de avond voor je afhaalt én niet tussen donderdag 20 en zondagavond 22 uur. Dan plaatst boer Koen immers het aanbod voor de komende week online.

Kies in de bestellijst hieronder voor het basispakket en laat je verrassen door de boer OF stel volledig zelf je flex pakket samen. Je flex pakket kan daarbij ook bestaan uit het basispakket + zelf te bepalen extra’s. Koos je voor het basispakket abonnement, dan mag je slechts 1x/week bestellen, met een flex pakket abonnement mag je gerust 2x/week bestellen.

Afhaalmomenten: woensdag en vrijdag van 18u tot 20u30 en een bestelling voor vrijdag KAN ook zaterdagochtend van 9u tot 11u afgehaald worden


TOON ALLES

Basispakketten

Koolgroenten

boerenkool

We zijn begin oktober gestart met de pluk van dit typische herfst- en winter koolblad.Mooi donderkgroen gegroeid en normaal beschikbaar tot eind maart!

Receptjes: met dank aan Suzanne, Sabine en Inge, ook voor de foto's
  1. fijn snijden tot chips (zie ook foto), wassen en drogen !!, olie op spuiten, zout of kruiden naar keuze even (max 10 min, net voor bruin worden) de oven in op 180°C, klaar !

  2. Deze chips kan je ook verbrokkelen in verschillende soepen !!

  3. Mixen met banaan tot smoothie = lekker en gezond ontbijt !!!

  4. Blancheren en invriezen om stukjes van het bevrozen blokje af te snijden voor sporadisch gebruik is erg handig !!!!

  5. Fijn snijden en blancheren en stoven in room zoals je met spinazie zou doen... SUPER !!!!!

1p = 4 grote bladeren, goed voor 1 persoon


koolraap rutabaga

Langzaam maar zeker de laatste 20tal stuks!Koolraap is een erg veelzijdige, maar misschien minder "elegante" laat staan gekende wintergroente...Onterecht, want bruikbaar in soep, stoofschotels, groentelasagna en je kan er ook rosti's mee maken of raspen in slaatjes...Bewaart ook super, zelfs na snijden, dus je hoeft niet alles in een keer te gebruiken! 

Recepttips: Maakt een soep wat dikker en 'flourig', koolraap is ook zeer geschikt voor stoven: snel klaar en zacht van smaak, of in combinatie met andere groenten zoals schorseneer, yacon, biet, wortel, raap, ... En last but not least, je kan er rosti's van maken, groentenvellen van snijden voor een lasagna of gesneden blokjes ervan combineren in tartiflettes.

1p = 1 stuk, goed voor 3 tot 4 personen


koolrabi wit

We plukken deze week (wk12, eind maart) verder uit de allereerste reeks kleine, maar kersverse witte koolrabi's van 2023, geplant in de tunnelserre eind september vorig jaar...Koolrabi is een heeel gezonde en ook lekkere groente die je op heel veel manieren kan klaarmaken! 

1 portie = 1 koolrabi (goed voor 1 tot 2 personen)


palmkool

We plukken al sinds begin september uit een mooi donkdergroen gegroeide reeks palmkool. Het aantal beschikbare bladeren begint nu echt  te korten. De eerste bloemstengels waarvan we deze week ook de eerste lekkere koolscheuten plukken zijn er immers!Het is een typische najaars- en winterse bladkool waarvan het gebruik vergelijkbaar is met dit van boerenkool. Toch is de smaak net anders én je hoeft slechts één centrale bladnerf te verwijderen voor het klaarmaken.Recepttips 
  1. zie alle recepttips bij boerenkool !

  2. Pasta met venkel en kool (nieuwsbrief week 36 in 2022)

1 portie = 8 al wat kleinere blaadjes, zéker voldoende voor 1 persoon


raap geel

Gele raapjes zijn iets pittiger dan de classic wit/roze en vooral, beter bestand tegen de vrieskou zoals die voor Kerst toch een weekje heftig was...

Recepttip: gewoon stoven en dan vlak voor het serveren nog wat luikse stroop of honing erbij en op een hoger vuurtje lichtjes carameliseren is echt zálig!

1 portie = 3 stukjes (gooed voor één volwassene)


rammenas blauer herbst und winter

Rammenas wordt ook wel eens winterradijs genoemd en blauer herbst und winter is een pittige soort .De groei van de typische blauwpaarse knollen met spierwit vruchtvlees bleef dit seizoen wat achter, maar de smaak is er niet minder om.

Recepttip: Heerlijk in stoofschotels, om soepen 'bij te kruiden' of te raspen in je slaatjes. Smaakt heerlijk in dunne schijfjes op een bakplaat in de oven door caramelisatie zegt Michael!

1p = 1 stuk(je)


spruitjes classic

Nog beschikbaar tot eind maart, misschien begin april...Zoals vorig jaar wil ik vragen er alternerend per week te willen bestellen ifv je deelnemerscode. Dat geeft mij de mogelijkheidheid alles geplukt te krijgen én de planten de tijd om jongere spruiten verder te laten dikken zodat we er tot april hebben!!Deze week (wk12 eind maart) is het terug aan de even deelnemerscodes en volgende week (wk13) opnieuw de oneven. Moesten er daarna, begin april dus, nog voldoende zijn, stel ik ze gewoon voor iedereen open. Dank voor jullie begrip.

1 portie = 200gr


witte kool

Langzaam maar zeker de laatste 30tal stuks.Het zijn geen al te dikke meer, maar de smaak zit nog steeds top :)

1p = 1 stuk is goed voor 2 personen


paksoy

Deze week plukken we verder uit de mooi gegroeide, maar vooral nieuwe kersverse reeks waarin we vorige week begonnen zijn!Paksoy is lekker in al je woks of groentensappen.

1 portie = 1 stuk, goed voor 2 personen


Bladgroenten

krulpeterselie

Krulpeterselie is een klassieke smaakmaker die bijna doorlopend beschikbaar is op de Plukheyde!De plantjes die ik nu oogst hebben echter wat te leiden gehad onder de winter en zijn klein.

Steeds 1 blokje per portie


bladpeterselie

Bladpeterselie is een klassieke smaakmaker die bijna doorlopend beschikbaar is op de Plukheyde!Zit boordevol vitamine C, per gewichtseenheid zelfs meer dan in appelsienen! Smakelijk!!

1p is steeds 1 blokje


sla baby leaf

(op)Nieuw in ons aanbod!Het is dan wel de "hunger gap" periode, maar met deze relatief snelle groeier kan je de lente toch al proeven op je broodje of bord!Mengslaatje waarvan je kan plukken en dat je kan planten of direct gebruiken.

1 portie = 1 blok(je)


sla veldsla

Z"n "collega" babyleaf mag dan na een lange winter terug zijn, ook veldsla die ons tijdens deze donkere periode is blijven verblijden met fris en lekker donkergroen, blijft nog enkele weken beschikbaar!De blaadjes zijn boterzacht en ideaal om te mixen met andere mini slavariëteiten zoals babyleaf, winterpostelein, asian mix of rucola, maar even goed met witloof :) Veldsla bevat extra veel Mg volgens mijn apotheker!

1p = 2 blokjes


spinazie

Na de voorzichtige start de vorige 2 weken, plukken we vanaf deze week (wk12 = eind maart) weer vrij uit een mooi gegroeide ruime, maar vooral kersverse reeks spinazie uit onze winterserre (zie foto).

1p = @150gr


snijselder

Speciaal geplant in de koepelserres voor wat smaak in de winter.Ik pluk vanaf deze week (wk9 = begin maart) de volledige plantjes, dus mét blokje. Je kan ze thuis in een bloempot planten en in je keuken zetten. Als je dan van buiten naar binnen snijdt/plukt, heb je er nog heel lang smaak&plezier van!Let op, vrij stevige/erg kruidige smaak!..

1 portie = 1 blokje


Vruchtgroenten buiten

Wortelgroenten

pastinaak

Ik "pluk" deze week (wk12 = begin maart) de allerlaatste pastinaakjes ..., het zijn veel kleinere dan voorheen omdat ze bij het zaaien te dicht op elkaar stonden en niet genoeg konden doorgroeien. Het zijn dus eerder de laatste smaakmakertjes van deze soort voor dit seizoen!Recepttip1 voor pastinaak walnoot(cup)cake!

Recepttip2 samen met wotelpeterselie en/of wortel en/of raap in stoofschotels of ook in soep zie pastinaaksoep met peer en nog heel wat andere recpeptjes op onze blog.

1p = 4 écht kleinere stuks


witloof

Let op, het witloof dat je nu bestelt is voor ophaling in je groentenpakket van volgende week en meteen ook de laatste mogelijkheid voor dit seizoen,want vanaf april zit het witloofseizoen er op!Witloof is de enige groente op de Plukheyde die ik niet zelf teel en die ik zoals vorig seizoen 1 op 1 doorreken aan de prijs van 4,25 euro/kg.Vanaf januari '23 rekenen we af mbv een Payconiq QR code op het ophaalpunt. Dat spaart mij heel wat administratie!

1 portie = 250gr

Lekker typische regiogroente die op de Plukheyde beschikbaar is van oktober tot en met maart door samenwerking met de lokale witloofboer Danny Schoevaerts.Danny is trouwens net zoals de Plukheyde een Kampenhoutse 'duurzame held'. Click op de link voor meer info!


wortel specialiteit Oxhella

Oxhella is een echte najaars- en winterwortel met een typische korte, vrij dikke konische vorm, maar vooral erg lekker én bewaart goed.

1p = 200gr


Bol-, knol- en stengelgroenten

aardappel Twister

Twister is een redelijk vastkokende smakelijke aardappel waarvan je echter ook frietjes kan maken.Van deze aardappel zijn we nu (wk12 = eind maart) toe aan de allerlaatste 35kg stock. Iedereen mag er nog 1 portie per aangesloten deelnemer van bijbestellen (los van de bulk hoeveelheid de je afhaalde op de akker)...

1 portie = 300 gr


prei winter

Vanaf januari tot april ruim beschikbaar!Smaakvol met een vrij lange witte schacht!Het is een lokaal veredelde variëteit: Mechelse blauwe waarvan we het zaad al voor het 3e jaar aankopen via collega bio-boer de Akelei uit Schriek.

1p = 1 stevig stuk


stengelui

Wat minder groot gegroeid, het zijn ook stilaan de allerlaatste van degene geplant voor de winter...Ik heb er in februari ook al nieuwe geplant, zal dus bijna jaarrond beschikbaar zijn!

1 potie = 1 blokje met 4 tot 5 stengels


yacon

We zijn eind november gestart met een nieuw product uit ons najaars- en winterassortiment.Dit jaar erg goed/groot gegroeid en dus erg ruim beschikbaar.Yacon is erg veelzijdig in de keuken: kan in soep, maar even goed in de wok, of zelfs als verse snack (in dat laatste geval best enkele dagen laten liggen, dan worden de knollen duidelijk zoeter!!)

Deze groente is ERG gezond omdat de suikers ervan pas worden opgenomen in de dikke darm en dus een erg laag glycemische index genereren. Yacon is dan ook een perfect zoetmiddel voor diabetici, maar je kan er ook erg lekkere soep van koken of het gewoon vers eten als tussendoortje of wokken of ... Enkele recepten vinden jullie hier http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=20

1p = 300gr


aardpeer

Aardpeer is een typische herfst en wintergroente, maar de woelmuizen hadden dit jaar een groot deel van onze oogst opgegeten.Ik heb van deelnemer Cindy (dank !!) opnieuw aardpeer recht uit haar tuin gekregen. Ze zijn ook al best "proper" (zie foto) en ik kan ze dus net zoals vorige week aanbieden.

Het is een veelzijdig product, van verrassende taartjes tot soep, zie receptjes http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=56 tot de soep die ik in 2018 op de kerstmarkt heb gebruikt in combinatie met een heel lekkere pesto van boerenkool zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=49.

1 portie = 250gr


Peulgroenten

Kruiden en vruchtgroenten tunnel

kervel

Typisch winter- en vroeg voorjaarsproduct, superlekker voor soep. De nieuwe reeks waaruit we nu kunnen beginnen plukken is misschien nog wat klein, maar wel helemaal frisgroen!

1 portie = 1 blokje


koriander

Koriander is zoals peterselie, bijna dooralopend beschikbaar op de Plukheyde..

1 portie = 1 blokje


landkers

Typische product voor het najaar en de winter, zeker beschikbaar tot maart.Smaakt rauw zoals waterkers, maar heeft veel groter blad... Doe je het echter in de soep, dan krijg je echter een heerlijk zachte, maar karaktervolle smaak als je het recept volgt uit onze bundel met 26 vergeten of minder gekende groentjes van a tot z en dan natuurlijk onder de letter l zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=25

1 portie = 1 blokje


winterpostelein

We plukken deze week (wk11 = half maart) deels uit een serrereeks die gemiddeld is gegroeid, deels nog uit enkele zeer grote planten buiten.Het is in alle gevallen een typisch, veelzijdig en lekker winterproduct.

Recepttips: kan in mixslaatjes, maar even goed (vers versnipperd) in puree, soep of zelfs als groene laag onder de kaas van een gratin, zo heb ik het zelf geprobeerd in 'shepards pie' en dat was heerlijk!

1p = 1 blok(je)


Kleinfruit

Plukeytjes en edelhertenvlees


Vergeet uw unieke code en gewenste afhaaldag niet in te geven bovenaan de pagina.

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2023 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie